7 tips om betere foto’s te maken

Rob van Berkel, Fotograaf en Social media marketing specialist, Uden

Voor de beginnende fotograaf kan fotografie een moeilijke vaardigheid lijken om te leren. De nieuwste en beste bronnen in de fotografiewereld kunnen indrukwekkend en moeilijk te peilen zijn. De onderstaande tips kunnen je helpen, zodat je snel betere foto’s kunt maken.

1.      Kies wat er op de foto staat

Goede en mooie foto’s hebben bepaalde kenmerken. Probeer niet te veel in je foto te laten zien (kunst van het weglaten). Misschien zal je een fotocollage moeten maken om de algemene indruk van je onderwerp over te brengen in plaats van één opname te gebruiken.

2.      Laat je niet gek maken door de instellingen op je camera

Richt je op één onderwerp/instelling van je camera voordat je naar de anderen instellingen gaat. Kies een onderwerp, bijvoorbeeld diafragma. Door je te concentreren op een onderwerp, en je niet druk te maken over alle andere mogelijkheden, zal je de instellingen makkelijker gaan begrijpen. Zo is mijn cursus ook opgebouwd. En maak foto’s, foto’s en nog een foto’s. beter 10 elke dag, dan op een dag 70. Door te doen leer je sneller, net zo als het leren fietsen.

Kunst van het weglaten

3.      Als je foto’s wilt (en geen kiekjes), zal je moeten investeren in een camera.  

Koop bijvoorbeeld een digitale spiegelreflex- of systeemcamera. De meeste fotografen gebruiken deze type camera’s, en dat zou je ook moeten doen als je wil dat je fotowerk net zo goed is als die van hen. Ik zeg niet dat je veel geld uit moet gaan geven, integendeel, alleen een goede instelbare camera levert simpelweg veel meer kwaliteit. Wat weer niet wil zeggen dat als je een camera hebt gekocht, en je hebt de instellingen onder controle, dat je dan gelijk goede en mooie foto’s maakt. Jij maakt de foto, niet de camera.

4.      Probeer nieuwe dingen en wees niet bang om nieuwe technieken uit te proberen. 

Het is belangrijk om een ​​dosis persoonlijkheid in elke foto te stoppen. Probeer af te wijken van het standaard, en maak geen stereotiepe foto; wordt zo uniek mogelijk. Ga op de grond liggen of zorg ervoor dat je juist zo hoog mogelijk bent. Zorg voor creativiteit in je foto’s. Laat je eigen handtekening zien.

Investeer in een digitale spiegelreflex- of systeemcamera

“Een nagelknipper leg je toch ook terug”

5.      Wanneer je landschappen fotografeert, creëer dan diepte.

Fotografeer iets of  iemand mee in de voorgrond zodat je diepte creëert, of plaats een persoon naast een groot onderwerp om de verhoudingen weer te geven.. Zorg voor een scherpe focus in je foto’s, of je nu een groot diafragma gebruik (f4 / klein getal / weinig scherp) of een klein diafragma (F16 / groot getal / veel scherp)  

6.      Kies alleen je beste foto’s om te laten zien aan anderen (keuzes maken).

Jij bepaalt wat anderen krijgen te zien. Beter 2 foto’ laten zien dan 10 kiekjes. En geloof me……… dan nog is het een kwestie van smaak. Laat je teveel foto’s zien dan zullen de foto’s snel gaan vervelen. (denk aan de vakantiefoto’s die je verplicht bent om te bekijken bij vrienden of familie hahahaha)

7.      Speel eens met de witbalans.

Bijvoorbeeld bij interieurfotografie wordt vaak gespeeld met de witbalans. Een iets gelige tint geeft warmte en gezelligheid. Door met je witbalans te spelen, kan je je foto’s een professionele uitstraling geven. (LET OP!!!!!!!! Vergeet de witbalans niet terug te zetten, want na het nagel knippen, leg je de nagelknipper toch ook terug…..toch?).

Creëer diepte

Samenvattend

Het is de kunst van het weglaten, concentreer je op een van de instellingen en oefen, vraag een camera voor je verjaardag, Moederdag, Vaderdag, sinterklaas of kerst, laat een eigen handtekening (eigen stijl) in je foto’s zien, speel met je diafragma, beperk het aantal foto’s die je laat zien aan anderen en ga eens experimenteren met je witbalans.

Suc6

Door te doen leer je sneller, net zo als het leren fietsen.

Vragen ?????

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?