Belichting begrijpen binnen 10 minuten

Cursus fotografie

Houd je van fotograferen, maar komen je foto’s niet altijd even goed uit de verf? 

Belichting blijft een lastig dingetje in de fotografie wereld. Vooral wanneer je net begint met fotograferen, kan het ingewikkeld zijn de juiste belichting te vinden. Soms heb je geluk en krijg je meteen een mooie foto, en soms wil het niet lukken. Het lastige aan belichting is dat het een technisch aspect is. In dit artikel leg ik het zo simpel mogelijk uit, zodat je binnen 10 minuten begrijpt hoe belichting werkt.

Rob van Berkel

Specialist visuele communicatie | Fotograaf 

Het registreren van beelden

Een spiegelreflexcamera kun je vergelijken met een hoofd. De lens op de camera is jouw zicht en de body van de camera zijn jouw hersenen. Met de lens – jouw pupil- zie je dingen, terwijl de hersenen alle details registreren. Wanneer je bijvoorbeeld naar een bloem kijkt, zien je ogen een bloem en zenden ze informatie naar de hersenen. Details als de kleur en grootte worden naar je hersenen verzonden. Echter, wanneer het te donker is, of wanneer je te snel kijkt, zie je die details niet. De informatie naar jouw hersenen is aangetast.

Een spiegelreflexcamera kun je vergelijken met een hoofd. De lens op de camera is jouw zicht en de body van de camera zijn jouw hersenen.

Belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek bestaat uit drie onderdelen: diafragma, sluitingstijd en ISO. Deze drie componenten werken samen aan de belichting, zodat de hersenen (de camerachip) kunnen vaststellen wat jij ziet. Tijdens een cursus fotografie werken we aan een juiste balans tussen deze drie onderdelen, zodat je de perfecte belichting creëert.

Zoals met alles geldt: ‘te’ is niet goed. Te veel licht zorgt ervoor dat de foto overbelicht wordt en je geen details kunt zien. Te weinig licht zorgt voor een donkere foto, waarop je niet veel ziet.

De belichtingsdriehoek bestaat uit drie onderdelen: diafragmasluitingstijd en ISO

“wanneer je écht mooie foto’s wilt maken, is het een must om alles handmatig in te stellen”

Diafragma, sluitertijd en ISO

 • Diafragma: Hoe wijd open jij jouw ogen? Bij een kleine diafragma (een hoge f-nummer, zoals f/22), is het alsof je met je ogen knijpt. Bij een groot diafragma (een lage f-nummer, zoals f/1.4), is het net alsof je insectenogen hebt.
 • Sluitertijd: Hoe lang open jij jouw ogen? Bij een snelle sluitertijd, zoals 1/1000e van een seconde, is te vergelijken met snel knipperen met de ogen. Een lage sluitertijd, zoals 2 seconden, betekent de ogen openhouden en dan knipperen. Onthoud dat de hersenen alles registreert wanneer de ogen open zijn. Wanneer iets waarnaar jij kijkt beweegt, en de ogen zijn een lange tijd open, dan zullen de hersenen er een wazige afbeelding van maken.
 • ISO: Een speciale bril die jou helpt zien in het donker. Het is in feite het tegenovergestelde van een zonnebril. Hoe hoger ISO is, hoe dikker de glazen zijn en hoe meer je ziet met weinig belichting. Wanneer het een zonnige dag is, heb je juist een lage ISO nodig.

Kodak professional foto-rolletje zoals we gebruikte in de analoge tijd waar je de belichting optimaal moest leren lezen.

Fotografie cursus

Tijdens een fotografie cursus gaan we hier uiteraard mee aan de slag! Het is mijn taak om jou tijdens een cursus fotografie te leren de perfecte instellingen te vinden, zodat je dit later ook thuis kunt toepassen.

Cursus fotografie

Houd je van fotograferen, maar komen je foto’s niet altijd even goed uit de verf? 

Nieuwe cursussen starten in april 2022

Fotografie betekent letterlijk schrijven met licht, daarom dat we bij het leren fotograferen licht nodig hebben. Onze visie is om met natuurlijk licht te leren fotograferen, en een foto maken die technisch goed en verantwoord is. Daarom geven wij de cursussen tijdens de zomertijd.

De kans bestaat bij voldoende open inschrijvingen (minimaal 6 personen) wij ook op zaterdag-ochtend de cursussen verzorgen tijdens de wintertijd.

Mei 2022 (di)

Dinsdagavond
165
 • dinsdag 10 mei 2022
 • dinsdag 17 mei 2022
 • dinsdag 24 mei 2022
 • Terugkomdag in overleg
 • Tijd: 18.30-21.00 uur
 • De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 personen.
 • Voorkeur voor één op één- of inhouse training, óf Staan de gewenste cursusdatums er niet tussen? In nader overleg bepalen we graag andere cursusdatums

Open inschrijving (zaterdag)

Zaterdag-ochtend
165
 • Bij voldoende open inschrijvingen (minimaal 6 personen) op zaterdag-ochtend zal er een cursus fotografie gepland worden tijdens de wintertijd.
 • Tijd: 09.30-12.00 uur
 • De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 personen.
 • Voorkeur voor één op één- of inhouse training, óf Staan de gewenste cursusdatums er niet tussen? In nader overleg bepalen we graag andere cursusdatums
Vrouw houdt de spiekbriefjes fotografie in haar handen

Inclusief 41 spiekbriefjes fotografie

Deze set van 41 spiekbriefjes bestaat uit de totale collectie van spiekbriefjes. Basis en Advanced spiekbriefjes over fotografie t.w.v. € 27.95

Feedback

Laat me eens weten wat je van deze blog vindt, en schrijf je feedback of vraag onderaan de pagina in de opmerkingen hieronder.

Twee blogs die geschreven zijn die je kunnen helpen zijn: