Back Button Focus

Rob van Berkel

Ik help bedrijven bij visuele communicatie | social media specialist | Content marketeer | opleider fotografie

Back Button Focus: wat is het en waarom zou je het moeten proberen?

Tijdens een terugkomdag van de basiscursus fotografie, heb ik aangegeven dat de Back Button Focus voor mij best wel ideaal is. Waarom? Ik zal het je uitleggen.

Wat is eenvoudiger dan het indrukken van de ontspanknop om een ​​foto te maken?

Er is niet veel aan de hand en heel simpel: je kijkt door de zoeker (of op het LCD-scherm aan de achterkant van de camera), drukt op de knop met je wijsvinger, wacht tot de camera scherpstelt en voilà! Je hebt een foto.

Wat als ik je zou vertellen dat er een betere manier is?

Ergens diep verborgen in de instellingen van de meeste camera’s is een functie genaamd “Back Button Focusing”, waardoor je je manier van fotograferen kan veranderen.

Back Button Focus vereist dat je je duim op een knop op de achterkant van je camera indrukt (vandaar de naam) en je wijsvinger op de sluiterknop drukt, (wat wel een paar dagen duurt om aan te wennen,) maar wat al snel een tweede natuur wordt.

MAAR …….. waarom zou je dit gaan leren als je camera zelf al scherpste met de ontspanknop en wanneer de halfautomatische sluiter prima werkt?

Mijn antwoord: Om meer controle te geven aan jou, de fotograaf, meer creatieve vrijheid.

Back Button Focus vereist dat je je duim op een knop op de achterkant van je camera indrukt (vandaar de naam) en je wijsvinger op de sluiterknop drukt, (wat wel een paar dagen duurt om aan te wennen,) maar wat al snel een tweede natuur wordt.

Meer creatieve vrijheid

Camera’s hebben tegenwoordig een duizelingwekkend aantal autofocuspunten – die kleine puntjes of vierkanten die oplichten in de zoeker wanneer je de sluiterknop halverwege indrukt. Je hebt ook een heleboel opties over hoe je deze punten gebruikt. Je kan een afzonderlijk punt selecteren, je kan de camera laten selecteren wat het beste focuspunt is, je kan je camera vertellen dat sommige ervan in combinatie met elkaar moeten worden gebruikt, en veel camera’s hebben ook een modi, zoals automatische gezichtsherkenning. Om eerlijk te zijn, werken al deze opties heel goed. Maar weet gewoon dat door het focuspunt los te koppelen van de ontspanknop, en deze naar een aparte knop te verplaatsen, je veel meer met je fotografie kunt doen dan je misschien beseft.

Door de knop op de achterkant te gebruiken om scherp te stellen,

  • hoef je niet langer naar het specifieke autofocuspunt te zoeken dat je wilt gebruiken,
  • hoef je niet te wachten tot de camera scherpstelt

Mijn antwoord: Om meer controle te geven aan jou, de fotograaf, meer creatieve vrijheid

Probeer eens een bewegend onderwerp scherp te houden terwijl je de sluiter half vasthoudt. Het is een handigheid die je moet hebben.

Met deze methode kun je de back button focus zo lang ingedrukt houden als je wilt, waardoor je camera voortdurend scherp blijft stellen op je (bewegend)onderwerp, totdat je klaar om de ​​foto te maken. Dit is ongelooflijk handig wanneer je onderwerp in beweging is, of het nu mensen, dieren, mechanische voorwerpen of gewoon een bloemblaadje is dat over een weiland slingert.

Als ik de back button focus gebruik om scherp te stellen, gebruik ik het middelste scherpstelpunt om mijn onderwerp scherp te stellen.

Het is veel sneller dan een specifiek autofocuspunt en stelt me ​​in staat om de foto te maken op het exacte moment dat ik wil – niet wanneer de camera denkt dat het onderwerp scherp is.

Deze focus-en-opnieuw-samenstellen—techniek werkt geweldig voor verschillende situaties, maar er zijn zeker momenten waarop ik graag een van de ingebouwde AF-punten gebruik. Wanneer dat gebeurt, doorloop ik gewoon de beweging om er een te selecteren en vervolgens een foto te maken zoals normaal terwijl ik de Back Button Focus gebruik om scherp te stellen. In essentie geeft het gebruik van de back button focus om scherp te stellen me gewoon meer opties bij het maken van de foto, waardoor ik meer kan nadenken over de foto’s die ik maak in plaats van met de camera te rommelen.

Als ik de back button focus gebruik om scherp te stellen, gebruik ik het middelste scherpstelpunt om mijn onderwerp scherp te stellen.

De kracht van de back button focus

De meeste camera’s hebben een paar algemene scherpstelmodi: Enkel, Continu en Handmatig.

  1. In de enkelvoudige modus stelt de camera één keer scherp en stelt dan pas opnieuw scherp nadat je een foto hebt gemaakt.
  2. De continue methode dwingt je camera om voortdurend de scherpstelling aan te passen terwijl je je vinger ingedrukt houdt op de ontspanknop en stopt niet totdat je de foto is gemaakt.
  3. Handmatig, zoals de naam al aangeeft, laat alle focus taken over aan de fotograaf die een ring op de lens moet afstellen om de focus vast te leggen zonder hulp van de camera.

Alle drie deze methoden hebben hun nut, en je zal vaak situaties tegenkomen waarin je moet overschakelen (bijvoorbeeld snel overschakelen van Enkel naar Continu). Als je dit doet, zal je door menu’s moeten gaan graven of aan een knop op je camera draaien, en dit kan een best vervelend zijn.

Het gebruik van de back button focus combineert alle drie de scherpstelmodi, waardoor je als fotograaf ongelofelijk veel vermogen en controle hebt:

Handmatig: haal je duim van de back button focus en focus door aan de ring van je lens te draaien. (Opmerking: doe dit niet als je lens geen focusinstelling “M / A” heeft. Als de lens volledig autofocus heeft, dwing je de versnellingen)

Single: druk met je duim op de back-knop totdat je camera is scherpgesteld en haal je duim van de knop om de focus te vergrendelen totdat je nogmaals op de knop drukt.

Continu: houd je duim zo lang als je wilt op de back button focus en het dwingt je camera om voortdurend de focus aan te passen totdat je een foto maakt. (Opmerking: je zal de continue focusmodus gebruiken om dit te laten werken).

Je kunt moeiteloos overschakelen van alle drie de methoden zonder iets te doen, behalve je duim van de Back Button Focus verwijderen, wat betekent dat je veel meer tijd kan besteden aan dingen als compositie en framing.

Ten slotte is een van de meest over het hoofd geziene voordelen van het gebruik van de Back Button Focus om scherp te stellen, is dat het je sluiter half indrukt kan houden om andere functies te doen, zoals de belichting vergrendelen. Je moet deze optie inschakelen via het instellingenmenu van je camera, en je zal het misschien niet bij elke opname gebruiken, maar het is nog een ander hulpmiddel in je fotografisch arsenaal dat je kan helpen om betere foto’s te maken.

Nogmaals, het is even wennen, maar je zal blij zijn als je deze gaat gebruiken.

Als je niet kunt achterhalen hoe je de Back Button Focus op je camera in moet instellen, probeer dan op YouTube te zoeken naar ‘Back Button Focus instellen op een……….. (en vul je cameramodel in).

Laat me eens weten wat je van deze blog vindt, en schrijf je feedback of vraag in de opmerkingen hieronder.

Cursisten beoordeling

BASISCURSUS FOTOGRAFIE

Cursisten beoordelen deze cursus met een 9.2