Fotograferen in de halfautomaat modus diafragma en sluitertijd

Vandaag wil ik het hebben over twee verschillende opname-instellingen die op bijna alle digitale camera’s te vinden zijn. Met de camera instellingen op ‘automatisch’, kun je “mooie” foto’s maken, maar door handmatig de instellingen aan te passen, zullen de foto’s er nog een stuk professioneler uitzien. De twee opname-instellingen die ik vandaag bespreek, zijn: Aperture Priority Mode (diafragma) en Shutter Priority Mode (sluitertijd). In mijn fotografie cursus zal ik hier nog een stuk uitgebreider op ingaan.

Rob van Berkel

Specialist visuele communicatie | Fotograaf | Online Marketing | Google Adwords Qualified

Halfautomaat modus

De instellingen die betrekking hebben op het diafragma en de sluitertijd zijn halfautomatisch. Je krijgt meer controle over de instellingen, maar sommige waarden worden alvast ingevuld, zodat je zeker bent van een goed belichte foto.

De instellingen die betrekking hebben op de halfautomatisch instellingen diafragma (Av of A) en sluitingstijd (Tv of S)

Zelf het diafragma instellen

De instelling waarmee je het diafragma kunt aanpassen, wordt meestal aangeduid met een A of Av. Als fotograaf mag je zelf kiezen welke waarde diafragma je wilt gebruiken en de camera bepaalt vervolgens welke sluitingstijd daar het beste bij past.

Je gebruikt deze instelling vooral wanneer je zelf de diepte in foto’s wilt creëren. Wanneer je een foto wilt met veel diepte (een deel van de foto scherp, met bijvoorbeeld een vage achtergrond), gebruik je een hoog diafragma, zoals f/1.4. Maak je liever een foto waarbij alles scherp is? Dan kies je voor een kleiner diafragma, zoals f/22. Tijdens een basiscursus fotografie zullen we spelen met zowel hoge als lage waardes. Houd er rekening mee dat de camera voor snellere en langere sluitertijden kan kiezen. Je hebt dan een statief nodig, zodat de foto’s niet wazig worden. Beweegt het onderwerp dat je fotografeert? Dan kan het voorkomen dat de foto wazig wordt, door een te lange sluitertijd. Echter, door cursussen en workshops fotografie te volgen, zal je leren hoe je hiermee om moet gaan.

Zelf het diafragma instellen. Met een groot diafragma (f4.0) zal je onderwerp scherp blijven en je achtergrond vervagen.

“door handmatig de instellingen aan te passen, zullen de foto’s er nog een stuk professioneler uitzien”

Zelf de sluitertijd instellen

De halfautomaat sluitertijd voorkeuze wordt meestal aangeduid met een Tv of S. Sluitertijd is vooral een handige instelling wanneer je controle wilt hebben over hoe een bewegend onderwerp wordt vastgelegd. Maak je bijvoorbeeld een foto van een rijdende auto en je wilt geen beweging in de foto, dan kies je voor een snelle sluitertijd , zoals 1/2000. De camera kiest dan zelf een diafragma waarde uit die erbij past. Wil je wel een bewegingseffect in de foto creëren? Dan is een langzamere sluitertijd aan te raden, bijvoorbeeld 1/125.

Zelf de sluitingstijd instellen. Hier zie je de Niagara Falls in Canada gemaakt met een lange sluitertijd, waardoor de waterval zich als een deken laat zien.

Foto cursus

Wanneer je leest over de verschillende instellingen, kan het misschien verwarrend overkomen. Gelukkig hebben we tijdens een cursus fotografie genoeg tijd om alles goed uit te leggen en voor te doen. Een foto cursus is ideaal om de basis onder de knie te krijgen, waarna je daarna zelf kunt experimenteren met de verschillende instellingen. Ben je geïnteresseerd in cursussen en workshops fotografie? Kijk dan hieronder voor de mogelijkheden!

Open inschrijving (zaterdag)

Zaterdag-ochtend
165
  • Bij voldoende open inschrijvingen (minimaal 6 personen) op zaterdag-ochtend zal er een cursus fotografie gepland worden tijdens de wintertijd.
  • Tijd: 09.30-12.00 uur
  • De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 personen.
  • Voorkeur voor één op één- of inhouse training, óf Staan de gewenste cursusdatums er niet tussen? In nader overleg bepalen we graag andere cursusdatums
Vrouw houdt de spiekbriefjes fotografie in haar handen

Inclusief 41 spiekbriefjes fotografie

Deze set van 41 spiekbriefjes bestaat uit de totale collectie van spiekbriefjes. Basis en Advanced spiekbriefjes over fotografie t.w.v. € 27.95

Feedback

Laat me eens weten wat je van deze blog vindt, en schrijf je feedback of vraag onderaan de pagina in de opmerkingen hieronder.

Twee blogs die geschreven zijn die je kunnen helpen zijn: