Handige accessoires bij Fotografie

Rob van Berkel, Fotograaf en Social media marketing specialist, Uden

Bij fotografie kun je veel handige accessoires gebruiken die het fotograferen in bepaalde manieren prettiger maken. Accessoires zijn geen must-have maar het kan altijd handig zijn. Toch zijn er sommige accessoires waar ik als fotograaf niet zonder kan.

Statief

Een statief helpt je om beweging in je foto te voorkomen, anders gezegd om scherpere foto’s te maken bij een te lange sluitertijd. Vaak wordt een statief gebruikt  in het donker met een lange sluitertijd. Maar je kan eigenlijk overal wel een statief voor gebruiken. Bij een statief moet je jezelf meer bezig houden met de compositie. Koop geen goedkoop statief, maar investeer eenmaal in een goed statief dat wat langer mee kan. Je hebt veel verschillende. Zelf heb ik een goed statief van Manfrotto. Deze gebruik ik altijd bij mijn opdrachten, daar waar ik hem nodig heb. En dan heb ik nog een reisstatief. Deze is minder stevig, maar wel goed klein te maken en een stuk lichter.

Camera statief van Manfrotto.

Filters

Veel filters die vroeger gebruikt werden voor fotografie hebben hun nut eigenlijk bijna verloren. Dit komt door het gebruik van Photoshop. Er zijn echter nog steeds wel filters die handig zijn, Een Neutral Density filter en de polarisatiefilter. De polarisatiefilter is net als een zonnebril het versterkt kleuren, maar weerkaatst hinderlijk licht. het maakt je foto iets helderder. Wel is het zo, dat net als bij een zonnebril, er wel wat licht verloren gaat, maar als je handmatig belicht, dan kun je alsnog technisch een hele goede heldere foto maken. Ook een voordeel is, dat het glas van je lens beschermt wordt tegen krassen.

Of je gooit er een filter van Instagram overheen. Dan hoef je niet eens een goede foto te maken, want door een filter van Instagram zijn mensen tegenwoordig al snel tevreden 🙁

Of je gooit er een filter van Instagram overheen. Dan hoef je niet eens een goede foto te maken, want door een filter van Instagram zijn mensen tegenwoordig al snel tevreden 🙁

Extra accu en geheugenkaart

Bij een standaard camera wordt één accu geleverd. Het is handiger om een extra accu aan te schaffen, want als je “in the zone” zit kan het wel eens zijn dat je vergeet dat je accu op kan. Daarom is het handig om altijd een extra accu aan te schaffen. Zeker met reizen kan het ook fijn zijn, als je ergens heen moet en je vergeet je accu mee te nemen. Is het altijd handig dat je extra accu in je tas zit.

Hetzelfde verhaal geld eigenlijk voor je geheugenkaart. Als één geheugenkaart vol zit, ben je toch blij als je er een extra bij hebt. Geheugenkaarten kan je maar niet genoeg hebben, want je weet nooit van te voren hoeveel foto’s je gaat maken.

Zelf heb ik 4 geheugenkaarten. Wat ik belangrijk vind bij een geheugenkaart is de schrijfsnelheid, zodat de foto snel wordt opgeslagen op de geheugenkaart. Maar dit is ook voor video-opnames belangrijk. Des te sneller je geheugenkaart weg kan schrijven, des te beter de kaart. Zelf heb ik deze geheugenkaarten van Sandisk.

Maar kijk voor jezelf welke geheugenkaart je nodig hebt. Schrijfsnelheid is belangrijker dan de leessnelheid.

Hier zie je een Battery Pack. Hier kunnen twee accu’s in, maar ook zie je diverse geheugenkaarten, waar je er geen genoeg van kan hebben.

Cameratas

Een hele handige is een cameratas, want je moet toch wel alle accesoires ergens kwijt kunnen. In een cameratas kun je je accesoires en camera kwijt, je kunt zo snel en eenvoudig je spullen mee nemen. Er zijn zoveel tassen om uit te kiezen, maar kies voor een tas waar jij gemakkelijk je spullen in kwijt kan.

Als dat een schoudertas of een rugzak is, dan nog moet het voor jou makkelijk en fijn aanvoelen. En dames……tegenwoordig hebben ze ook mooie tassen waar je mee gezien kan en mag worden 😉 (check deze website: https://www.jototes.com )

Afstandbediening

De afstandbediening is erg handig als je trillingsvrije foto’s wilt maken. Bijvoorbeeld bij nachtfotografie. Bij een zelfportret kan een afstandbediening ook heel handig zijn, maar natuurlijk kan je ook werken met de timer. Je richt de camera op jezelf en drukt op de afstandbediening (je kan hem instellen om direct af te drukken, maar er zijn ook mogelijkheden om na 2 seconden of na 10 seconden af te laten drukken. Dit is afhankelijk van je camera). Ik gebruik vaak de afstandbediening als de sluitertijd te lang is, natuurlijk gebruik is hierbij het statief. Vaak is dit bij avond- en nachtfotografie, maar ook bij interieur fotografie.

Oplaadbare batterijen

Sommige camera’s zijn ook compatible met AA-batterijen, ik gebruik daarom altijs oplaadbare batterijen. Dit is zeer handig, want ik hoef niet steeds nieuwe batterijen te kopen. Ze gaan wel minder lang mee als de accu zelf, Maar je kan ze overal halen. Daarnaast kun je deze batterijen ook gebruiken voor je reportage flitser (opzetflitser). Ik gebruik zelf de GP AA 2700mAh series.

Camera reiniging

Om je lens schoon te houden van vervelende viezigheden gebruik ik een lenspen. Een lenspen kun je gebruiken voor het schoonmaken van het objectief (cameralens). Je kan er natuurlijk ook een lensdoekje voor gebruiken of een doodnormale kwast. Voor een complete schoonmaak beurt ga ik altijd naar www.chipclean.nl , zij reinigen je censor, je camera en al je lenzen schoon. Het is zeer handig, zeker als stofdeeltjes zichtbaar worden bij je foto’s. Dit is de grootste bedreiging van een perfect beeldkwaliteit. Dus als je stof op je beeldsensor hebt, dan wordt deze fantastisch schoongemaakt.

Vragen ?????

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?