Hoe moet je eigenlijk een camera vasthouden?
Rob van Berkel, Fotograaf en Social media marketing specialist, Uden
Camerabeweging

Een van de meeste gemaakte problemen bij fotografie is de camerabeweging. Dit zorgt ervoor of je een scherpe foto maakt of een wazige, meestal is de oorzaak hiervan dat de camera niet goed stil wordt gehouden terwijl de ontspanknop wordt ingedrukt. Dit komt meestal doordat er niet genoeg licht door de sensor komt en dat de sluiter voor te lange tijd geopend moet blijven. Zelfs de kleinste beweging van de camera kan dan onscherpte veroorzaken.

Hoe moet je eigenlijk een camera vasthouden?

Statieven zijn gewoon de beste oplossing om camerabewegingen te stoppen, dat komt omdat ze 3 stevige benen hebben die de camera heel stil houden. Heb je geen statief, maak je dan geen zorgen. Ik ga je vertellen hoe jij je stabiliteit van de camera kan verbeteren door hem gewoon met twee handen vast te houden.

Hoewel het misschien verleidelijk lijkt om met één hand te fotograferen, zullen twee handen toch je rust vergroten net als een statief zijn drie poten beter dan één. De manier hoe je je camera moet vasthouden is afhankelijk van het soort digitale camera dat je gebruikt en dat verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van je voorkeur is er ook geen goede of verkeerde manier om je camera vast te houden. Het is voor iedereen van eigen voorkeur, maar ik ga je vertellen welke techniek ik over het algemeen gebruik.

1. Gebruik je rechterhand om het rechtereinde van de camera vast te houden

Je wijsvinger moet licht boven de ontspanningsknop zitten, terwijl je andere drie vingers langs de voorkant van de camera krullen. Je rechterduim gript de achterkant van de camera. De meeste camera’s hebben een soort grip voor waar je je vingers moet plaatsen, natuurlijk moet je dit aanvoelen. Gebruik een sterke grip met je rechterhand, maar niet te strak want dat kan niet fijn zijn en de camera kan dan gaan schudden. Houdt de camera ook niet te los vast dat het bijna kan vallen. Hoe verder weg je de camera van lichaam houdt hoe meer kans dat de ermee zwaait of schudt.

Gebruik je rechterhand om het rechtereinde van de camera vast te houden.
Foto via Rob van Berkel
“Die kan fotograferen, dat kun je zo zien”
2. De positie van je linker hand

De plaatsing van je linkerhand is afhankelijk van de camera die je gebruikt, maar over het algemeen moet deze het gewicht van de camera ondersteunen. Ik zelf houdt mijn linker hand altijd onder de lens, en mijn handpalm ligt onder de body van de camera.

3. Foto maken met de zoeker

Als je een foto maakt doormiddel door de zoeker te kijken houdt je de camera dicht bij je lichaam. Dit zorgt voor extra stabiliteit, maar als je de LCD-scherm gebruikt moet je er ook voor zorgen dat de camera niet te ver van je lichaam vandaan is. Steek je ellebogen in je zij en buig de camera een beetje van je gezicht. Ik gebruik voornamelijk de zoeker van de camera, dus de camera is dichterbij mijn lichaam dan als je een LCD-scherm gebruikt.

Vanuit twee standpunten zie je hier hoe je je camera met je linkerhand ondersteund.
Foto via  Rob van Berkel
4. Extra stabiliteit

Voeg extra stabiliteit toe door bijvoorbeeld tegen een stevig voorwerp te leunen of door te zitten of te knielen. Als je staat heb je niets om op te leunen voor extra steun, plaats dan je voeten op schouderbreedte uit elkaar om jezelf een stevigere houding te geven. Hoe stiller jij je lichaam kan houden hoe stiller je de camera kan houden.

Of door je camera op de manier vast te houden zoals de foto hier beneden, kun je de flexibiliteit hebben om snel je opnames te maken. Maar je moet wel stil blijven staan voor het cruciale moment dat je sluiter opengaat. Hier plaats je je elleboog tegen je heup voor extra stabiliteit.

Ook heb je handige hulpmiddelen op de markt. Denk eens aan een compact pocketstatief dat binnen één tel is uitgeklapt om de camera stabiliteit te bieden, of een handstrap voor aan je camera (Met een handstrap is de camera met één hand te bedienen. Het zorgt voor extra stabiliteit, ondersteuning en comfort).

5. Ademhaling technieken

Neem voordat je de foto neemt nog eens een zachte maar diepe ademhaling. Terwijl je de foto maakt probeer deze ademhaling vast te houden. De andere methode die sommige mensen gebruiken is precies het tegenovergestelde. Uitademen en voordat je weer inademt maak je de foto, door bewust te zijn van je ademhaling kan je jezelf helpen om minder te bewegen als nodig is.

Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde, iedereen heeft zijn eigen technieken waar je jezelf beter bij voelt, je moet uiteindelijk zelf uitvinden wat het beste voor je werkt. Maar om alle technieken een kans te geven is toch geen raar idee.

6. Een laatste opmerking over het vasthouden van een camera

Deze tekst gaat over het vasthouden van een camera dat je helpt om trillingen te voorkomen. Het is eigenlijk wel vanzelfsprekend, maar nog steeds vragen veel mensen zich af waarom hun afbeelding wazig is. Er zijn natuurlijk veel andere technieken die camerabewegingen kunnen verminderen. Maar die moeten samenhangen met hoe je de camera vasthoudt. De sluitertijd, lenzen met beeldstabilisatie en statieven kunnen je hierbij helpen.

En dan nog iets…..(hoe gek het ook is) Als je je camera zo vasthoudt (zie foto hier beneden) dan kom je over als iemand die fotograaf is.

Hier plaats je je elleboog tegen je heup voor extra stabiliteit.
Foto via  Rob van Berkel
Vragen ?????

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?