Kaart Module
Rob van Berkel, Fotograaf en Social media marketing specialist, Uden
Steeds meer camera’s bevatten GPS informatie die bij het nemen van een foto de locatie opslaat. Lightroom leest deze informatie en weergeeft de locatie op de kaart. Beschikt je camera niet over GPS informatie dan kan je dit handmatig instellen. Je vindt de foto’s terug door markeringen op de kaart. Zo maak jij een overzicht met foto’s van over de hele wereldbol. Je kan het ook wel zien als een soort wereld bibliotheek…
Met de kaart module in Adobe Lightroom werk je met GoogleMaps, dus je hebt er een internet connectie voor nodig. Bij het openen van de kaart module zie je als het goed is eerst de kaart van de hele wereld. Door je muis op de kaart te houden en te scrollen kun je in- en uitzoomen, je kunt ook in- en uitzoomen door de plus en min knop onderin het beeld te gebruiken. Als je een foto importeert waarbij de GPS coördinaten zijn opgeslagen, dan zal deze automatisch op de kaart verschijnen als een oranje pijl. Veel foto’s van de dezelfde plek worden bij elkaar gebundelt zodat het overzichtelijker is.
De map van Uden in de kaart module van Lightroom
Fotografie door Rob van Berkel
Heb je een foto op de verkeerde plaats geplaatst, dan is het niet meer mogelijk deze te verplaatsen totdat je de GPS-informatie hebt verwijderd. Nadat de GPS-informatie is verwijderd kun je de foto weer op een andere plek zetten.
“De Kaart module is gewoon een wereld bibliotheek met al je eigen creaties”

Werken met foto’s en GPS-Gegevens

Hoe moet je nu je foto koppelen aan een plaats op de map of aan GPS-coördinaten? Via de volgende manieren kun je dit doen.

  • Sleep foto’s vanaf de filmstrip en zet ze op de kaart
  • Selecteer een of meerdere foto’s van de filmstrip en houd Ctrl ingedrukt, vervolgends klik een locatie aan op de kaart. (Windows)
  • Selecteer een of meerdere foto’s van de filmstrip en houd Command ingedrukt, vervolgens klik een locatie aan op de kaart. (Mac)
  • Selecteer een of meerdere foto’s van de filmstrip en klik met rechtermuisknop op de kaartlocatie en kies GPS-locatie toevoegen aan geselecteerde foto’s (windows)
  • Selecteer een of meerdere foto’s van de filmstrip en houd control ingedrukt en klik op de kaartlocatie en kies GPS-locatie toevoegen aan geselecteerde foto’s (Mac)
  • Klik op een fotolocatiepunt om een miniatuurvoorvertoning van foto’s op een bepaalde locatie te zien.

Wil je foto’s en gps-gegevens van de kaart verwijderen, dan kan je dit door een van de volgendende manieren doen.

  • Selecteer de fotomarkering op de kaart en druk op delete
  • Klik met de rechtermuisknop op de markering en kies vervolgens locatie verwijderen (Windows)
  • Houd control ingedrukt en klik op de markering en kies vervolgens locatie verwijderen (Mac)
  • Selecteer de foto in de filmstrip in de module Kaart en druk op delete
Op deze foto zie je vlaggetjes, als je op het vlaggetje klik in Adobe Lightroom komen er allerlei foto’s tevoorschijn van deze locatie
Fotografie door Rob van Berkel

Zoeken

Je kunt foto’s op de kaart plaatsen dat betekent dus ook dat je foto’s kunt zoeken op de kaart. Eerst kies je in de kolom links onder uit welk deel van de foto je wilt vinden. Dat kan al je foto’s zijn of foto’s uit een bepaald jaartal. Je kan alles opzoeken op basis van hoe jij alles hebt opgeslagen, het ligt aan hoe jij jou archief hebt ingedeeld. Heb jij een map gekozen, dan verschijnen er allerlei aanduidingen op de kaart. Deze aanduidingen wijzen de plek aan waar jij een foto hebt gemaakt. Natuurlijk moet er in de foto GPS-informatie aanwezig zijn. Naarmate hoe groot jij de schaal hebt staan zul je zien dat er meer of minder foto’s bij elkaar zijn samengevoegd. Wijs je zo’n aanduiding met de muis aan dan zul je een kleine voorvertoning zien terwijl onderaan tegelijkertijd de juiste foto wordt gekozen.

Vragen ?????

Heb je naar aanleiding van deze blog over de Adobe Lightroom classic nog vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?