Lightroom Bibliotheek Module

Rob van Berkel, Fotograaf en Social media marketing specialist, Uden

In Lightroom bevinden zich verschillende modules om het gebruik gemakkelijker te maken, Lightroom is verdeeld in de verschillende modules: Ontwikkelen, Kaart, Boek, Presentatie, Afdrukken en Web. Met elke module kun je te werk, in deze blog ga ik je wat meer vertellen wat er gebeurd bij de bibliotheek module.

De bibliotheek module is een van de 2 belangrijkste modules waar jij het meeste tijd in zult stoppen. Zoals de naam als zegt, de bibliotheek is er om jou te helpen met het organiseren en beheren van je foto’s. Alles wat je daarvoor nodig hebt zul je hier vinden, het importeren van foto’s, het sorteren en organiseren van foto’s. Door gemakkelijk door de bibliotheek te zoeken kun je de navigatie optie gebruiken. Deze optie geeft je de mogelijkheid om snel en makkelijk door de gekozen foto’s heen te gaan. Je kan er ook voor kiezen om ze zelf op te zoeken door de folder of de collectie.

In het midden van de bibliotheek module worden de foto’s weergeven. Je kunt ervoor kiezen om de foto’s te zien in een aangepast rooster of een foto per keer. Op het rechter paneel staat allerlei informatie over de foto’s, bijvoorbeeld door welke camera de foto is gemaakt etc. Je kan hier trefwoorden en auteursrechten toevoegen. Omdat je de bibliotheek module vaak zult gebruiken, zul je bijvoorbeeld de goede foto’s en slechte foto’s moeten sorteren. Er zitten op het rechter paneel een paar opties voor basis aanpassingen. Ze zijn gelimiteerd tot presets, basis wit balans, blootstelling, helderheid en tril controle. Deze opties kun je alleen gebruiken voor kleine aanpassingen. Je kunt er dus geen grote aanpassingen mee maken.

Hier zie je geïmporteerde foto’s bij elkaar

Fotografie door Rob van Berkel

Nieuwe foto’s importeren

Voordat je te werk gaat met Adobe lightroom moet je eerst zorgen dat je je foto’s op een veilige plek kunt bewaren. Ik heb het dan niet alleen over de foto’s die je misschien vorige week hebt gemaakt, maar alle foto’s die je hebt gemaakt en opgeslagen. Je hebt dus een grote opslagruimte nodig om al je foto’s op te slaan. Gelukkig zijn opslagruimtes nog nooit zo goedkoop geweest.

Vaak heb je niet genoeg ruimte op je computer als je veel foto’s maakt. Een slimme keuze dan om je foto’s op te slaan is op een externe hardeschijf. Je hebt dan een hele schijf puur en alleen voor je foto’s. Nu heb je één harde schijf, het kan nooit kwaad om een backup te hebben, want alle schijven begeven het een keer. Of je kan ze natuurlijk kwijt raken bij bijvoorbeeld een brand ontstaat of hem gewoon letterlijk kwijt raken. Ik heb zelf ook 2 harde schijven één op kantoor en één thuis. Zo weet ik zeker dat mijn foto’s veilig zijn.

 

Een bibliotheek voor al je gemaakte foto’s!

Op deze harde schijven kan je je foto’s goed organiseren, zodat je zelf gemakkelijk door alle foto’s kan navigeren. Dit doe je door verschillende mapjes te maken, heb je bijvoorbeeld foto’s uit 2013 , 2014 en 2015. Maak hier dan mapjes voor, in deze mapjes kan je dan mapjes van verschillende onderwerpen maken. Bijvoorbeeld voor sport en vakantie, dit kan je dan voor elk jaar doen en zo heb je een mooi overzicht.

Nadat je foto’s hebt geïmporteerd met de bibliotheek module kun je aan de gang met de ontwikkel module

Fotografie door Rob van Berkel

Geïmporteerde foto’s bekijken

De geïmporteerde foto’s staan in het centrale voorvertoningsscherm als kleine miniaturen. Het formaat van deze miniaturen pas je aan met de schuifregelaar miniaturen. Sleep de regelaar naar links om de miniaturen te verkleinen en naar rechts om ze te vergroten. Om een miniatuur in een groter formaat te bekijken kan je er 2 keer op klikken, op spatie drukken of op de e-toets drukken. Zo vergroot je de foto en kom je in de weergavemodus loep terecht. Zo kan je ervoor kiezen om de foto groter te maken om bijvoorbeeld makkelijker het hoofd van iemand te bewerken. ( als er een full body shot was gemaakt ).

Vragen ?????

Heb je naar aanleiding van deze blog over de bibliotheek module van Adobe Lightroom nog vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?