Nieuwjaar – vuurwerk fotografie

Rob van Berkel, Fotograaf en Social media marketing specialist, Uden

Oudejaarsavond is het grootste feest van de wereld. Iedereen op de wereld viert het, want het is voor iedereen relevant. We gaan het nieuwe jaar in! Wat is nu de beste manier om het nieuwjaar in te gaan, dan fotograferend. Niet alleen kun je geweldige foto’s maken met nieuwjaar, maar je kan er ook leuke herinneringen mee maken die je nooit meer hoeft te vergeten. Er zijn verschillende manieren waarop je het nieuwjaar vast kan leggen, vuurwerk, de feest sfeer binnen, noem het maar op. Ik ga je hier enkele tips en truuks geven over hoe je het nieuwjaar het best kan fotograferen.

Je gereedschap

Naast je camera is het handigste apparaat om mee te nemen om vuurwerk te fotograferen een statief. Want zonder statief krijg je namelijk onscherpe foto’s als je lange sluitertijden moet gebruiken. Lange sluitertijden zijn nodig voor het fotograferen van vuurwerk. Wil je er echt zeker van zijn dat de foto’s scherp worden dan kan je een kabelontgrendeling of afstandsbediening gebruiken om trillingen en druk op de camera te voorkomen.

Dus:

  1. Camera
  2. Lege geheugenkaart
  3. Volle batterij
  4. Statief
  5. Afstandsbediening
  6. Geduld

Zorg voor een goed uitzicht

Zorg voor een duidelijk, onbelemmerd zicht, dit kan er misschien voor zorgen dat je niet een doodnormale foto maakt, maar juist een dramatische spannende opname. Zoek naar hoge punten waarvan je kan fotograferen, bovenop het dak of op een heuvel staan geeft je een mooi uitzichtpunt. Natuurlijk zal er midden in de stad geen heuvel staan, maar als je in een appartement bent kun je misschien op het balkon staan.

Ook kan het leuk zijn om bekende gebouwen, kerken of standbeelden op de foto erbij te zetten. Kijk hiernaar, want misschien kan het gebouw, kerk of standbeeld je foto wel verbeteren. Houd wel rekening met dat je object gesilhouetteerd kan worden en dat details niet goed zichtbaar zullen zijn.

“Hoe kleiner de f waarde hoe groter het diafragma”

Pas op de rook

Er is één aspect van vuurwerk dat je kansen om een goede foto echt kan verpesten: de rook. Alle vuurwerk produceren rook, afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen er grote wolken rook rondzwerven. Zorg er daarom voor dat je vanaf het begin van het vuurwerk al met je camera naar boven gericht staat zodat je de rookwolken kunt voorkomen. Dit betekent dat er geen rook zal ontstaan tussen jou en de vuurwerkuitbarstingen.

Sta klaar met je instellingen

De instellingen van je camera hoeven niet ingewikkeld te zijn om vuurwerk te fotograferen, er zijn slechts een paar dingen om te weten zodat je het beste uit je camera kunt halen. Ten eerste hoef je geen flitser te gebruiken, maar wordt alles op de voorgrond gemarkeerd en wordt de focus op de uitbarsting van het vuurwerk verminderd.

Je fotografeert in het donker, maar toch houd je de ISO-waarde laag, dit zorgt ervoor dat de beeldkwaliteit hoog blijft. Een nadeel hiervan is wel dat het je dwingt om lage sluitertijden te gebruiken. Maak je maar geen zorgen want je fotografeert uitbarstingen van licht, de lichtgevoeligheid van de camera ligt dus niet te hoog.

Een goede instelling voor de diafragma is om het op de scherpste stand te zetten (f22). Als je camera dat niet toelaat probeer dan de voorinstelling van je camera te selecteren.

Sleutel tot succes

Wat is nu echt belangrijk bij vuurwerkfotografie? Om de sluitertijd goed te krijgen. Je moet het licht vastleggen, hoewel je ogen alles snel zien wat er gebeurt, zullen de meeste camera’s moeite hebben om alle duisternis op te nemen als de sluitertijd minder dan een seconde is. Je moet dus goed kijken, probeer de sluitertijd tussen de “1 en de “15 seconden in te stellen. Het is natuurlijk afhankelijk van welke omstandigheden je in bevindt. Dus je moet snel experimenteren om de juiste instellingen te kunnen bepalen, want vuurwerk wacht niet!

Vragen ?????

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?