Ontwikkel Module Lightroom

Rob van Berkel, Fotograaf en Social media marketing specialist, Uden

Ontwikkel Module

In de module Ontwikkelen van Lightroom kan je de kleur en het kleurbereik van je foto’s aanpassen. Je kan ook foto’s bijsnijden, rode ogen corrigeren en vele andere aanpassingen maken om je foto’s te optimaliseren. Alle aanpassingen in Lightroom zijn niet  kapot makend, daarmee bedoel ik dat ze het oorspronkelijk bestand niet wijzigen. De bewerkingen die je maakt worden in Lightroom opgeslagen als een soort instructies dat op het geheugen van de foto wordt toegepast. Dankzij dat Lightroom de originele foto niet aanpast kan je veel verschillende versies maken, je kan veel experimenteren met verschillende instellingen.

In de deelvester aan de linkerkant van de module kan je foto’s selecteren, je kan deze tijdens de bewerkingsstadia selecteren en voorvertonen en algemene voorinstellingen toepassen. In het midden van je scherm zit het voorvertonings- en bewerkingsgebied. Dit scherm is het grootst, want je moet natuurlijk wel goed terug zien wat je hebt veranderd aan de foto’s. In de workshop Lightroom en de Masterclass social media fotografie vertel ik je alles over de basisinstellingen van Lightroom, ik zorg ervoor dat je het snel onder de knie krijgt en snel je foto’s kan gaan bewerken. In deze blog vertel ik over verschillende functies die je kunt gebruiken in de ontwikkel module met Adobe Lightroom.

 

Hier zie je een duidelijk voorbeeld wat je kunt bereiken met Adobe Lightroom

Foto door Rob van Berkel

Foto’s bijsnijden

Met alle bewerkingsprogramma’s kun je foto’s bijsnijden, redenen hiervoor kunnen zijn dat je teveel informatie weergeeft met je foto, je wilt dat het onderwerp alleen alle aandacht krijgt en niet alle details eromheen of de foto is kleiner mooier dan het geheel. Met de bijsnijd functie zie je een regel-van-derden raster, drie keer drie vakken. Dat raster helpt je bij een uitsnede te maken van de foto, aan de hoeken van de foto zie je soort hoekgrepen. Door de hoekgrepen te verschuiven kan je de foto bijsnijden. Doordat het raster van de regel-van-derden op je foto wordt weergeven kan je gemakkelijker een keuze maken hoe je de foto wilt bijsnijden. Als je eenmaal de foto hebt bijgesneden en opgeslagen kun je de foto niet meer groter maken, wil je dit wel weer doen. Moet je opnieuw beginnen met een nieuw concept.

Hier zie je een hoe makkelijk het is om volgens de regel van derde bij te snijden met Adobe Lightroom

Foto door Rob van Berkel

Opnieuw beginnen

Omdat de bewerkingen die je in Lightroom uitvoert niet op de originele foto worden toegepast, kun je tot je Lightroom verlaat (Foto opslaan als bijvoorbeeld JPEG) altijd weer opnieuw beginnen. Dit is een zeer fijne optie, want als je bijvoorbeeld zoveel aanpassingen hebt toegepast dat je niet meer weet hoe je terug naar het origineel moet komen. Dan komt dit heel erg van pas. Het enigste wat je dan hoeft te doen is het concept verwijderen en de originele foto opnieuw te laden.

“Met Lightroom ontwikkel je je eigen stijl en heb je veel opties en mogelijkheden.”

Vlekjes verwijderen

Niets is erger dan stof op je sensor, dan maak je een super toffe foto en wil je deze bewerken, maar dan zie je vlekjes op de foto. Gelukkig kan je met Lightroom van deze vervelende vlekjes afkomen. Om eerst de vlekjes te kunnen vinden kun je de omgekeerde weergave van je afbeelding gebruiken. Zo krijg je een zwart wit scherm en kan je de vlekken beter in beeld krijgen. Dan klik je op vlekken verwijderaar en stippel je de vlekjes aan.

Vlekjes verwijderen met Lightroom

Foto door Rob van Berkel

Dit zijn enkele voorbeelden van opties wat Lightroom voor jou kan betekenen, het is wat anders dan fotografie. Maar het hoort er zeker bij, doormiddel van je foto te bewerken kan je het een professionele en unieke uitstraling geven. Je kan het voor jezelf moeilijk of gemakkelijk maken. Als ik een reeks foto’s moet bewerken gebruik ik Lightroom, want je kan door presets snel en gemakkelijk foto’s afwerken. Zo zit ik niet bij elke foto alle instellingen te bewerken, maar probeer ik het snel en efficiënt af te ronden.

Uiteindelijk kan je de bewerkte foto plaatsen op het web, of laten afdrukken. Afdrukken laat ik vaak doen bij Profotonet of via de printservice van Foto de Vakman

Vragen ?????

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over de ontwikkel module van Adobe Lightroom, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?