Stof op je sensor

Rob van Berkel, Fotograaf en Social media marketing specialist, Uden

Het is nooit fijn als er stof op je sensor zit, maar hoe kan je het nou eigenlijk herkennen? Als er stof op je sensor zit ga je dit herkennen aan vlekjes die je tegenkomt op elke foto die je maakt. Met name in lichte delen vallen deze vlekjes erg goed op, hoe kleiner je diafragma (f22) hoe groter de kans dat het je opvalt in de foto.

Schoonmaken

Probeer zelf nooit je sensor schoon te maken, ga zelf niet rommelen met je camera. De kans is groot dat je je camera beschadigt. Dan is er op geen enkele manier een kans om op garantie terug te vallen. Je kan je camera laten schoonmaken door een professional, dit kan natuurlijk geld kosten en een tijdje duren. Maar je wilt natuurlijk niet je camera voor zo’n lange tijd kwijt zijn. Ik laat daarom altijd mijn camera’s en lenzen schoonmaken bij www.chipclean.nl . Ze zijn niet duur en duren ook niet te lang.

Hier zie je de sensor van een camera. Deze sensor is schoon.

Fotografie door danscamera.com 

Voorkomen?

Een manier om te voorkomen dat er stof op je sensor komt is als je de lens gaat verwisselen, richt dan je camera naar beneden, want stof komt altijd van bovenaf. Zorg er daarom ook voor dat je andere lens al klaar staat. Het lijkt me logisch dat je niet in een ruimte bent met zichtbaar veel stof. Ook al gebruik je regelmatig andere lenzen, je zou er dan mogelijk een jaar mee kunnen doen zonder stofje, maar dat is altijd verschillend natuurlijk. Hoe zorgvuldig je ook bent er kan eens een stofje op komen.

Zelf schoonmaken – Ik raad het je af

Zelf schoonmaken

Ik raad het je af, maar……………………………wil je de sensor toch liever zelf schoonmaken, dan zijn er verschillende methodes om dit te doen. In alle gevallen moet je de sensor kunnen zien, dus moet je in een stofvrije ruimte zijn. In het menu van de camera zal de optie sensor reinigen aanwezig zijn. Hiermee wordt de spiegel opgeklapt en de sluiter geopend, zodat je direct op de sensor kunt kijken.

  1. Het blaasbalgje

De minst riskante methode is het blaasbalgje. Dit is voor ongeveer 10 euro te kopen op het internet. Zorg er wel voor dat je met beleid te werk gaat en dat je geen stof in de randen van de camera blaast. Het nadeel hiervan is dat je het stof verplaatst en het stof alsnog in je camera zit.

  1. Het stofzuigertje

Vermijd perslucht, de grote kracht hiervan kan de sensor beschadigen en kan ook de vocht dat in de busjes zit op de sensor spuiten. Gebruik bijvoorbeeld busjes dat werken als een soort stofzuigertje, er zit minder risico aan vast maar is nog steeds zorgvuldig werk.

Dit is de Sensor Swab, waarmee je de sensor schoon kan maken.

Foto via photocdn.pt

  1. Vloeistof

Naast lucht is vloeistof ook een goede manier om stof te lijf te gaan. Het is heel nuttig, maar ook heel gevaarlijk want als je teveel vloeistof gebruikt kunnen er strepen op de sensor komen en dat is erger dan de stof.

  1. De sensorbrush

Dit is een zacht borsteltje dat door middel van perslucht statisch geladen raakt en waarmee je vervolgens over de sensor mee moet strijken, waarbij de stofjes aan de borstel vastplakken.

Nadat je de sensor hebt gereinigd, maak eens een foto van iets simpels waarbij je goed kan zien of de stofjes nog op je sensor zitten. Let wel op dat de sensor 180 graden gedraaid is vergeleken de foto, dus zit er een stofje linksonder op de foto dan moet je rechtsboven nog beter schoonmaken.

Of je dit nu reclame vindt of niet. Ik neem het zeker voor het onzekere en daarom vertrouw ik op Chipclean. Al jaren heb ik hele goede ervaringen met dit bedrijf. Daarom durf ik je gerust hier naartoe te verwijzen.

Reinigingskit van Camera.nu

Cleaningkit van Foto de Vakman

Caruba Sensor Loupe Foto de Vakman

Vragen ?????

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?