Uit de automatische stand

Zodra je een spiegelreflexcamera hebt, behoor je volgens veel mensen niet meer in de automatische stand te fotograferen (dat groene symbooltje). In diafragma en sluitertijd stand fotograferen wordt gezien als valsspelen en wanneer je écht mooie foto’s wilt maken, is het een must om alles handmatig in te stellen. In deze blog vertel ik meer over welke instellingen handig zijn in welke situatie.

Rob van Berkel

Specialist visuele communicatie | Fotograaf | Online Marketing | Google Adwords Qualified

Drie handmatige fotografeer instellingen tijdens basiscursus fotografie

  • Handmatige modus (M). In deze modus heb je zelf de controle over ISO, diafragma en sluitingstijd.
  • Diafragma modus (A of Av). Je hebt zelf de keuze over de waarden van diafragma en ISO. De camera bepaalt de sluitingstijd voor jou.
  • Sluitingstijd modus (S of Tv). Je hebt zelf de keuze over de waarden van sluitingstijd en ISO. De camera bepaalt het diafragma.

Instellingen uitproberen

Ik laat je lezen welke instellingen in welke situatie het handigst zijn. Wel kan ik alvast verklappen dat ik vaker in volledig handmatig modus fotografeer, dan in diafragma modus en sluitertijd modus. Diafragma modus is handig wanneer je zelf de diepte in een foto wilt bepalen. Bij bijvoorbeeld portret foto’s met veel diepte, kun je voor een groot diafragma gaan, zoals f/2.8 of f/1.8. Maak je een foto van een landschap, waarbij je alles scherpgesteld wilt, dan kies je voor een klein diafragma, zoals f/11. Dit klinkt nu wellicht ingewikkeld, maar tijdens een fotocursus wordt alles opgehelderd.

Sluitertijd modus is ideaal wanneer je controle wilt hebben over beweging in een foto. Sportfoto’s, spelende kinderen of actiefoto’s fotografeer ik met een snelle sluitertijd, bijvoorbeeld 1/500 of sneller. En watervallen vind ik juist mooi om met een lange sluitingstijd vast te leggen, bijvoorbeeld 2-5 seconden.

De handmatige modus is handig voor portret fotografie zonder beweging, nachtfotografie en foto’s die gemaakt worden met een statief of studiolicht. Als je veel oefent dan zal je merken dat je vooral in de handmatige modus fotografeer. Ik kan niet anders meer. ik word ongelukkig in de halfautomaten.

“wanneer je écht mooie foto’s wilt maken, is het een must om alles handmatig in te stellen”

Onthoud deze punten

  • Wanneer je de A/Av of S/Tv modus selecteert, kies je zelf de ISO waarde uit.
  • Bekijk de sluitertijd wanneer je in A modus fotografeert. Wanneer je niet tevreden bent over de sluitertijd, verander je het diafragma of ISO.
  • Houd waarschuwingsberichten in de A en S modus in de gaten. Camera’s zijn slim, maar het lukt ze niet altijd om de waarden juist aan te passen. Je krijgt dan een waarschuwingsbericht in de zoeker te zien.

Foto cursus

Dit was een beknopte uitleg over hoe je buiten de automatische stand fotografeert. Ik bied meerdere cursussen en workshops fotografie aan waarin deze onderwerpen verder worden uitgelicht. Tijdens een foto cursus leer je alleen maar  hoe én wanneer je foto’s buiten de automatische stand kan maken!

Ben je geïnteresseerd in cursussen en workshops fotografie? Kijk dan hieronder voor de mogelijkheden!

Open inschrijving (zaterdag)

Zaterdag-ochtend
165
  • Bij voldoende open inschrijvingen (minimaal 6 personen) op zaterdag-ochtend zal er een cursus fotografie gepland worden tijdens de wintertijd.
  • Tijd: 09.30-12.00 uur
  • De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 personen.
  • Voorkeur voor één op één- of inhouse training, óf Staan de gewenste cursusdatums er niet tussen? In nader overleg bepalen we graag andere cursusdatums
Vrouw houdt de spiekbriefjes fotografie in haar handen

Inclusief 41 spiekbriefjes fotografie

Deze set van 41 spiekbriefjes bestaat uit de totale collectie van spiekbriefjes. Basis en Advanced spiekbriefjes over fotografie t.w.v. € 27.95

Feedback

Laat me eens weten wat je van deze blog vindt, en schrijf je feedback of vraag onderaan de pagina in de opmerkingen hieronder.

Twee blogs die geschreven zijn die je kunnen helpen zijn: