Waar moeten foto’s voor social media aan voldoen?

Rob van Berkel, Fotograaf en Social media marketing specialist, Uden

Je kan niet zomaar alle foto’s die je hebt op Social media plaatsen, de foto’s die je zelf hebt gemaakt kan je wel plaatsen. Stel je voor je ziet een leuke foto op het internet en je denkt bij jezelf “Dit is een leuk plaatje laat ik het eens op Social media plaatsen”. Je kan het delen doormiddel van de deelknop, zo krijgt de auteur van het bericht erkenning en schaadt je geen rechten. Je kan niet zomaar beeld op Social media plaatsen wat niet van jou is, op veel beelden staan auteursrechten. Je kan dan alleen dit bericht delen als de auteur jou daar recht voor geeft.

6 Social media tips

Voordat je weer een foto op Social media gaat posten, denk dan aan deze handige tips om je bereik nog groter te maken.

1.  Zet gezichten duidelijk op je foto  

Als je foto’s van je medewerkers, klanten of bezoekers maakt zorg er dan voor dat de gezichten duidelijk op de foto staan, je maakt de foto dan persoonlijker, vriendelijker.

2. Verwijder overbodige voorwerpen

Zorg ervoor  dat je foto niet te vol staat met spullen die niet relevant zijn aan je product, je wilt immers dat je product in de spotlight staat. Dus zorg ervoor dat er niet veel onnodigs in staat.

3. Maak duidelijke foto’s

Je denkt nu waarschijnlijk “Ja duuuh”, maar denk er eens over na als jij op Social media zit dan scroll je wel eens snel door alles heen. Behalve bij die ene foto, want die heeft jou aandacht getrokken. Dit bedoel ik met duidelijke foto’s, maak een foto dat duidelijk laat zien waar je het over gaat hebben. Zorg dat de foto scherp is, want aan een onscherpe foto heb je ook niet veel.

Ik maak een foto van Giel de Winter die een selfie van hemzelf maakt. Gemaakt met daglicht, weinig afleiding, onderwerp niet in het midden. Afwijkend perspectief, duidelijk en een gezicht die spreekt.

Foto gemaakt door mijzelf, en een beetje door Giel.

“Zorg ervoor dat je onderwerp niet in het midden staat”

4. Gebruik natuurlijk licht

Gebruik natuurlijk licht, ga naar een mooie plek waar de zon mooi op valt. Licht heeft superveel invloed op je foto, dus zorg ervoor dat je de juiste belichting gebruikt, Natuurlijke belichting!

5. Experimenteer met perspectief

Een perspectief kan je foto in een klap veranderen. Door bijvoorbeeld de foto van bovenaf te maken of vanaf de grond, je kan een totaal ander beeld krijgen. Probeer verschillende perspectieven om de perfecte foto te krijgen.

 

6. Regel van derden

Zorg ervoor dat je onderwerp niet in het midden staat, wij mensen vinden het niet interessant wat in het midden staat. Met een raster is het makkelijk om dit toe te passen, je kan dan het onderwerp op de lijnen van het raster plaatsen en fotograferen.

Samsung: Je kan het raster vinden bij instellingen van je camera en dan hulplijnen 3×3.

Iphone: Je gaat naar instellingen van foto & camera en daar kan je het raster inschakelen.

Vragen ?????

Heb je naar aanleiding van deze blog  vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?