Waarom zijn foto’s belangrijk bij social media?

Rob van Berkel, Fotograaf en Social media marketing specialist, Uden

Als ik door mij tijdlijn van mijn social media heen scroll zie ik honderden foto’s voorbij komen. Afbeeldingen zijn niet meer weg te denken. Een goed beeld heeft maar een half woord nodig (of zoiets met 1000 woorden). Veel mensen zijn visueel ingesteld, doormiddel van beeld blijft een tekst langer hangen en is het beter te begrijpen. Ik zie daarom op social media vaak een lap tekst met een afbeelding als ondersteuning, als de afbeelding mijn aandacht trekt zal ik sneller de tekst lezen.

Er zijn Social media kanalen dat afhankelijk zijn van visueel materiaal zoals bijvoorbeeld, Tumblr, Instagram, Pinterest, Youtube etc. Het is moeilijk om deze Social media kanalen voor te stellen zonder beeld materiaal. Zie je je het al voor je, Youtube zonder video’s? Nee toch dat is onvoorstelbaar. Foto’s zijn heel belangrijk voor verschillende Social Media platforms. Het trekt je aandacht en zorgt ervoor dat je sneller ergens op klikt. Dus als je er voor wilt zorgen dat je boodschap aankomt gebruik beeld materiaal!

Altijd en overal zijn we bezig met social media

Waarom beeld?

Berichten waar beeld in voorkomt bereikt een groter publiek dan berichten met alleen maar tekst. Visuele content delen we vaker op Social media, het blijkt dat 90% van informatie visueel naar onze hersenen wordt verstuurd. We nemen visuele informatie veel sneller op dan tekst. Tekst kan boeiend zijn, maar zonder beeld materiaal zijn we minder geneigd om het te lezen. Stel je maar eens voor dat je op een website zit met alleen maar tekst, geen enkel plaatje te bekennen. Je zult dan veel sneller de pagina verlaten, als de webpagina plaatjes heeft om de tekst te ondersteunen zul je toch langere blijven rondhangen

Let zelf is een keer op, kijk jij met behulp van plaatjes naar producten of neem je een andere benadering. Ik zelf scan eerst foto’s en dan zoek ik er pas meer informatie over.

  • Visuele content wordt 600.000x sneller opgenomen dan tekst 
  • Gemiddeld wordt content met beeld 94% meer gezien
  • Visuele content wordt 40x sneller gedeeld op social media
  • 90% van informatie die naar het brein wordt gestuurd is visueel
  • Gemiddeld gezien lezen mensen maar 20% van een tekst
  • Mensen onthouden 80% van wat ze zien, 20% van wat ze lezen, en 10% van wat ze horen.

“Gemiddeld wordt content met beeld 94% meer gezien”

Visuele content wordt 600.000x sneller opgenomen dan tekst 

Social media

Het is nog niet helemaal duidelijk of snapchat een Social media platform is, maar dat de app Social media heeft veranderd is wel zeker. Bij Snapchat wordt er alleen maar gebruik gemaakt van beeld, je kan foto’s maken en ze delen met je vrienden. De foto’s worden verstuurd naar je vrienden, nadat je de foto geopend hebt verdwijnt die en kan je hem niet meer terug zien. Deze app heeft veel functies verzonnen dat nu ook worden gebruikt door Facebook en Instagram. Bijvoorbeeld de functie “Verhaal”, waar je een foto kan plaatsen die 24 uur in je “verhaal” staat. Na deze 24 uur verdwijnt de foto weer en kan je hem niet meer terug zien. Behalve als je het opslaat natuurlijk.

De populairste Social media’s zijn wel de platforms waar veel foto’s op worden gepost zoals Instagram, Facebook, Tumblr en Snapchat. Veel jongeren gebruiken deze platforms, omdat hierop simpel gezegd foto’s en plaatjes voorkomen. Jongeren vinden tekst simpelweg saai en kijken meer naar het visuele.

De populairste Social media’s zijn wel de platforms waar veel foto’s op worden gepost

Vragen ?????

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?