Wat is Adobe Lightroom Classic?

Rob van Berkel, Fotograaf en Social media marketing specialist, Uden

Adobe Lightroom Classic is een handig programma dat jou helpt met foto’s te bewerken. De belangrijkste en meest gebruikte opties voor fotobewerking zijn allemaal samengevoegd waardoor je met dit fotobewerkingsprogramma efficiënt kan werken. Je kan met het programma zelf alles bewerken en ervoor zorgen dat je eindresultaat spectaculair wordt. Je hebt alles net als bij het in manual fotograferen zelf in de hand. Het fotobewerkingsprogramma is gebruiksvriendelijk en kan op het begin er wel lastig uit zien. Maar daar kan ik je bij helpen, in de volgende weken breng ik enkele blogs uit waar ik meer informatie geef over Adobe Lightroom Classic.

Adobe Lightroom Clasic

Ik heb Adobe Lightroom Classic nog niet geïntroduceerd, maar ik werk er zelf iedere dag mee. Ik vind het programma echt een super handig hulpmiddel, doormiddel van Lightroom kan ik mijn foto’s toch dat extra effect geven wat ik met de camera net niet kan doen. Zeker als professioneel fotograaf moet ik veel foto’s van klanten nog nabewerken in Lightroom. Het programma kan in een oogopslag er geavanceerd uitzien, maar na enkele bewerkingen zul je inzien dat het programma heel gebuiksvriendelijk is.

Adobe Lightroom

Foto door Adobe 

Verschillende modules

Lightroom is verdeeld in verschillende modules, de verschillende modules zijn er om het gebruik gemakkelijker te maken, Lightroom is verdeeld in: Bibliotheek – Ontwikkelen –  Kaart – Boek – Presentatie  – Afdrukken en Web. De 2 kern modules waar je veel mee zult werken zijn de bibliotheek en de ontwikkel module. Want zonder de bibliotheek module kun je geen foto’s importeren en zonder de ontwikkel module kun je niet bewerken.

De kaart module in Lightroom werkt met GoogleMaps, dus je hebt er internet voor nodig. Bij het openen van de kaart module zie je als het goed is eerst de kaart van de hele wereld. Door je muis op de kaart te houden en te scrollen kun je in- en uitzoomen, je kunt ook in- en uitzoomen door de plus en min knop onderin het beeld te gebruiken. Als je een foto importeert waarbij de GPS coördinaten zijn opgeslagen, dan zal deze automatisch op de kaart verschijnen als een oranje pijl. Veel foto’s van de dezelfde plek worden gebundelt. Zelf gebruik ik deze module nooit.

“Adobe Lightroom is een “musthave” voor iedereen die fotografeert”

Simpel weg kun je met de boek module in Lightroom een fotoboek ontwerpen. Doormiddel van foto’s te selecteren die jij in je fotoboek wilt plaatst Lightroom deze foto’s in de volgorde die jij hebt gekozen. Zo kun je gemakkelijk een fotoboek maken met de hulp van Lightroom. (ook deze module gebruik ik nooit)

De presentatie module spreekt eigenlijk wel voor zich, je kan met ingebouwde sjablonen een presentatie maken. Je zult verbaasd zijn hoe makkelijk het is om een presentatie te maken met Lightroom. De ware kunsten komen pas echt naar boven als je zelf sjablonen ontwikkelt en toepast. (deze module gebruik ik wel eens…..om makkelijk een presentatie te maken)

Met de Afdruk/print module kun je foto’s afdrukken/printen, maar niet alleen afdrukken maakt deze module handig. Je kunt ook gebruik maken van de lay-out functionaliteit. De ingebouwde sjablonen maken het afdrukken een stuk eenvoudiger en ze zijn een perfect startpunt voor het maken en opslaan van eigen sjablonen. (deze gebruik ik ook wel eens, maar dan meer om er een pdf van te maken en naar de klanten te sturen)

Voor en na

Foto door Canvas of Light

De Web module wordt gebruikt om webfotogallerieën mee te maken.  Dit zijn webpagina’s waar jouw fotografie op te zien zijn. In een webgalerie zijn kleinere versies (miniatuurversies) van afbeeldingen gekoppeld aan grotere versies van de foto’s die op dezelfde of op een andere pagina staan.

Elke module sluit aan bij de bibliotheek en de ontwikkel module. Dit zijn de kern modules die eigenlijk overal mee te maken hebben. Zonder deze 2 modules kom je nergens, want je moet foto’s kunnen importeren met de bibliotheek module en foto’s bewerken met de ontwikkel module. Adobe Lightroom kan jou ondersteunen in het maken van fantastische foto’s! De puntjes op de i

 

Vragen ?????

Heb je naar aanleiding van deze blog over Adobe Lightroom Clasic vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?